Ihmiset

Turve on osa suomalaista elämää

Turpeen järkevästä ja vastuullisesta käytöstä hyötyy jokainen suomalainen. Turve tarjoaa meille lämpöä ja sähköä, kasvua ja eläinten hyvinvointia, laadukasta ympäristöä sekä työtä ja toimeentuloa.

Edelleen lähes miljoonan suomalaisen kotia, koulua tai työpaikkaa lämmitetään turpeen ja puun seoksella. Useimmat meistä syövät vihanneksia, jotka ovat kasvaneet turpeessa ja kotieläinten olosuhteet paranevat, kun kuivikkeena käytetään turvetta.

Hyvin monet meistä tuntevat jonkun, joita turpeen tuottaminen työllistää kokonaan tai osittain. Yhteensä turve työllistää suomalaisia yli 10 000 henkilötyövuoden edestä (PTT 2013) ja tuo Suomen kansantalouteen satoja miljoonia euroja vuodessa.

Turvetuotanto on vähentynyt kysynnän laskun myötä. Tämän vuoksi myös turvetuotannon työllistävyys on 2010-luvulla noin puolittunut.

Turvetta ei tunneta

Turve on osa elämäämme, mutta suuri osa meistä ei tiedä sitä. Valtaosa suomalaisista tietää, että turvetta käytetään energiantuotannossa, mutta useimmat olettavat käytön olevan hyvin vähäistä. Toisaalta turvetuotantopinta-ala arvioidaan parikymmenkertaisesti todellista suuremmaksi

Moni tietää, että turvetta käytetään kaukolämmön lähteenä, mutta valtaosa kaukolämmöstä nauttivista suomalaisista ei tiedä, millä energialla heidän lämpönsä on tehty. Turpeella tuotetaan kuitenkin lähes viidennes kaukolämmöstä ja edelleen nelisen prosenttia koko Suomen energiantarpeesta.