Ajankohtaista
Kirjoitettu Bioenergia ry

Vuoden turveyrittäjä panostaa innovatiivisuuteen ja jatkuvaan kehitystyöhön

Vuoden turveyrittäjäksi on valittu toisen polven turveyrittäjä Juha Kivioja, 43, Halsualta. Tärkeimmät kriteerit olivat vakuuttavat näytöt vesien- ja ympäristönsuojelussa, tuotantotavoitteiden täyttymisessä ja tuotantoalueiden yleisessä siisteydessä. Hän panostaa työssään avoimeen viestintään, suunnitelmallisuuteen, työturvallisuuteen ja erilaisiin innovaatioihin niin työtavoissa kuin tekniikassakin.

Kiviojien perheyritykset T ja J Kivioja Oy ja Kivioja Power Ky urakoivat turve- ja hakekuljetuksissa ja turvetuotannossa useille toimeksiantajille. Juha Kiviojan Tapani-isä aloitti turvekuljetukset 1980-luvulla ja laajan kokonaisurakoinnin noin 20 vuotta sitten. Kokonaispalveluun kuuluvat omalla kalustolla tuotetun turpeen lisäksi lähes kaikki kenttätyöt, lastaukset, tiestön hoito ja kuljetus asiakkaalle. Työtä tehdään energiasisällön mukaan määräytyvällä urakkahinnalla.

Yrittäjä menestyy yhteistyöllä ja avoimella viestinnällä

Kivioja on omaksunut käytännön kehittämisotteen, josta urakanantajien lisäksi ovat hyötyneet monet sidosryhmät. Yhteistyö aliurakoitsijoiden kanssa on ollut pitkäjänteistä ja osaavaan henkilökuntaan on panostettu. Yritys kouluttanut henkilökuntaansa aktiivisesti ja osallistunut moniin kehitys- ja kokeiluhankkeisiin, kuten koneiden reaaliaikaiseen paikantamiseen ja tuotannonaikaiseen laadunseurantaan.

T ja J Kivioja Oy:tä on kiitetty useina vuosina hyvästä ympäristöasioiden hoidosta. Omavalvonta toimii esimerkillisesti ja sähköinen käyttöpäiväkirja täyttyy tarkoista merkinnöistä. Useat ympäristörakenteiden kehitysmahdollisuudet ovat tulleet urakanantajalle tietoon yrittäjän aktiivisen kehitystyön ja viestinnän tuloksena.

Tavoitteista ja asiakaspalvelusta on pidetty kiinni, alue siistinä ja ympäristövaikutukset vähäisinä, vaikka tuotantoalueet ovat osin hyvin vanhoja, kivisiä ja haastavia tuottaa. Kivioja on määrätietoisesti kehittänyt tuotantokalustoa niin, että ne sopivat tuotannon elinkaaren loppupuolella oleville kentille. Kivioja on ottanut käyttöön myös aurinkoenergiasovelluksia. Yrityksissä on panostettu turvallisuuteen: palo- ja työturvallisuus on hoidettu esimerkillisesti.

–    Loppuasiakas viimekädessä aina maksaa viulut. Meillä tehdään kaikki sen eteen, että asiakas kokee loppulaskun kohtuulliseksi, sanoo Juha Kivioja.

–    Juhalta on totuttu kuulemaan asiantuntevaa ja selkeää argumentointia monilla alan kannalta tärkeillä foorumeilla. Yrityksellä on kattavat verkkosivut (www.kiviojaoy.fi) ja yhteistyö niin median kuin eri sidosryhmienkin kanssa on sujuvaa, toteaa Bioenergia ry:n aluepäällikkö ja valintaraadin sihteeri Hannu Salo.

Yritysten työllistävä vaikutus on parinkymmenen henkilötyövuoden verran. Pitkäaikaisen ja luotettavan työnantajan merkitys korostuu alueella, joilla työtilaisuuksia on muuten hyvin rajallisesti.

Turve työllistää noin 10 000 suomalaista. Turvetuotannon eri vaiheissa, kokonaisyrittäjinä sekä itsenäisiä pk-turveyrittäjinä, työskentelee noin 2 000 yrittäjää.

Lisätiedot: Juha Kivioja, puh. 0400 364 214