Käyttötavat

Turve on parasta kuiviketta

Turve on puhdas, pehmeä, lämmin ja hyvin imukykyinen kuivike. Se sopii erinomaisesti kuivikkeeksi eläinsuojiin lypsykarjalle, lihanaudoille, emakoille, porsaille, siipikarjalle, hevosille ja turkiseläimille. Kuiviketurvetta on nykyään saatavissa sekä irtotavarana että pakattuna, mikä helpottaa käyttöä paikoissa, joissa varastointi on vaikeaa.

Turpeen käyttö kuivikkeena vähentää lannan typen haihtumista, hajuhaittoja sekä ravinteiden ja haitta-aineiden huuhtoutumista vesistöihin. Lisäksi turve sitoo tehokkaasti hajuja ja ammoniakin kaasupäästöjä, mikä tuntuu raikkaampana navettailmana.

Vaaleaa rahkaturvetta

Kuiviketurve on vähän maatunutta, vaaleaa rahkaturvetta. Huokoisen ja ilmavan rakenteensa ansiosta yksi kuutiometri turvetta sitoo 500–800 litraa nesteitä. Se sitoo tehokkaasti myös ravinteita, kuten ammonium-, kalium-, kalsium- ja magnesiumioneja sekä luontaisen happamuutensa ansiosta kaasuja, kuten ammoniakkia ja rikkivetyä. Lisäksi kuiviketurve estää monien haitallisten bakteerien kasvua ja leviämistä. Ruralia-instituutin arvioiden mukaan kuutiometri kuiviketurvetta pidättää virtsan typpeä noin 2,2 kilogrammaa ja fosforia noin 0,14 kilogrammaa.

Ravinnerikasta maanparannetta

Kuiviketurpeen hyödyt eivät rajoitu karjasuojaan. Turve sitoo kuivikkeista ylivoimaisesti parhaiten lannan ravinteet, nesteet ja hajut. Näin lannan varastointi ja käyttö helpottuu.

Kuiviketurpeella kuivitetussa lannassa lannan ja virtsan typpi saadaan viljelykasvien käyttöön. Se antaa pellolle humusta ja maan eliötoiminta pääsee vauhtiin.